Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 27°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 26°C
Çar 24°C

Akdeniz fokunun güneş keyfi

10 Eylül 2024 13:38
78
A+
A-

Dünyada 600-700 Türkiye’de ise yaklaşık 100 birey bulunduğu tahmin edilen Akdeniz foku, Gökova Körfezi’nden Kaş Kekova’ya olan yaklaşık 710 kilometrelik kıyı şeridinde yaşamlarını sürdürüyor.

Muğla kıyılarında zaman zaman teknelere çıkarak dinlenen Akdeniz fokunun bir bireyi Milas Güllük Körfezi’ndeki off-shore (açık deniz) balık tesislerinde güneşlenirken görüntülendi. Tesiste görevli vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülenen Akdeniz foku uzun süre güneşlendikten sonra görüntülendiğini fark edince tekrar denize göndü.

Akdeniz foklarının korunması, izlenmesi ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışma yürüten Akdeniz Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, “Dünyada 600 – 700 arasında Türkiye kıyılarında ise 100 kadar Akdeniz foku (Monachus monachus) yaşıyor. Bu hassas tür için yürütülen koruma çalışmaları türün sadece Türkiye değil, dünya popülasyonu için de önem taşıyor. Akdeniz keşiş fokları, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin yayınladığı Kırmızı Liste’ye göre dünya genelinde ‘Hassas (VU)’, Doğu Akdeniz’de ise ‘Nesli Tehlike Altında (EN)’ kategorisindedir. Akdeniz fokunu gördüğünüzde uzak mesafede kalın. Akdeniz keşiş fokuna güvenli bir mesafede kalmalı ve yaklaşarak onları strese sokmamalısınız. Fokları rahatsız etmeyecek şekilde sessiz olmalı, dokunmaya veya beslemeye çalışmamalısınız. Fokların dinlenme ve üreme alanları olan mağaralara karadan veya denizden giriş yapmamalısınız” denildi. (İHA)

 

 

YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir