BELEDİYE HİZMET BİNASINI KENT MÜZESİ YAPALIM
Fethiye’nin 1962 Yılından bu yana bütün anılarına tanık olan, müteahhitliğini rahmetli Sadi Berkman’ın yaptığı bu kent mirasının Fethiyelilerin elinden kayıp gitmemesi için uzun süredir bu önerimi tekrarlıyorum.
Gelin; Hemen ilk belediye meclis toplantısında mevcut belediye hizmet binası ile çok yakınlarda mülkiyeti belediye şirketine mülkiyeti “ sermaye artışına ayni katılım “ ayağı ile devredilen arka bahçe ve eski belediye parkı alanlarının kullanım biçimlerini FETHİYE KENT MÜZESİ VE SERGİ ALANLARI olarak değiştirin. Yıkılan Ziraat Bankası arazisi ile birlikte şehir merkezinde beş hatta yedi yıldızlı şehir oteli yapılabilecek son “ kupon arazidir “ burası.
O nedenle de; Fethiyelinin elinden birer birer alınan kamusal alanların en değerlisi üzerinden sürdürülen derin ve kirli hesapların da önüne geçecek ve yerel seçimlere bu hesaplarla müdahale eden, irade zafiyet ile malul olanlar sayesinde de çok kolay başarılı olanların en azından bu değerli kent mülkü üzerindeki iştahları kursaklarında kalacaktır.
Mevcut yerel yönetimin böyle radikal bir karar alabileceğini zannetmiyorum.
Bu şehri yönetmeye talip olarak ortaya çıkanlar da bu savın arkasında durabilirler mi? Bilmiyorum.
Sadece; bu günlerde bazı paylaşımlarda hafiften ve hedefi genişleterek kamuoyunun alıştırılmaya çalışıldığını görüyorum.
Elbette ve hiç şüphesiz; Bölgenin yıkılan Ziraat Bankası arazisi, belediye hizmet binası ve mülkiyeti sessizce belediye şirketine verilen belediyenin eski havuzlu bahçesinden ve parkından kalan arazi ile Hükümet Konağı ve Özer Olgun Kültür Merkezini de içine alacak şekilde “ Kültür ve sanat alanı “ olarak projelendirilmesi Fethiye için en büyük ve en kalıcı hizmet olur.
Ancak; Yerel yönetim böyle bir vizyonu ortaya koyabilecekse elindeki mülkiyetlerle başlamalıdır.
Hükümet Binasının arazisi zaten bu kupon arazi üzerinde hayalleri olanların en ballı, en kolay lokması olarak ortada duruyor ve “ bunu biliyorum “
O halde; Fethiyelinin ortak mülkiyetini korumak adına bu hayalin ortasındaki belediye hizmet binası ve mülkiyeti belediye şirketine devredilen belediye çevresindeki belediye mülklerinin kullanım biçiminin ilk belediye meclisinde FETHİYE KENT MÜZESİ VE SERGİ ALANALARI olarak değiştirilmesini bir Fethiyeli olarak öneriyor ve bu yazıyı da tarihe not düşmek için unutmamanızı öneriyorum.
Fethiye Belediyesinin elinde kalan bu son değerli ortak kent mülkünün alt katındaki zincir marketten çok da iyi kira geliri elde ettiğini biliyoruz.
Ancak; Böyle bir düzenlemenin Fethiye için kazanımları paradan daha değerli ve önemlidir.
Her fırsat da Bursa Kent Müzesini referans gösterenler de biliyorlar ki; Bursa Kent Müzesi de, Teyyare Kültür Merkezi de Bursa’nın en değerli lokasyonunda dırlar.
Yani; market zinciri de, kahve zinciri de olsa para basacak ve belediyeye de para kazandıracak konumda olsalar da kent müzesi ve kültür merkezi olarak korunup kullanımları tercih edilmiştir.
Dahası; Son dört yıl içinde hanlar bölgesini çevreleyen 37 münferit çok katlı taşınmaz kamulaştırılarak yıkılmış ve Tarihi Kentler Birliği ile birlikte yürütülen “ Hanlar Bölgesi düzenleme projesi “ uygulanmış ve kent merkezi tarihi kimliğini bir adım daha öne çıkarmıştır.
Paspatur Çarşısında; Atatürk Caddesi ile çarşıyı bağlayacak yol kamulaştırmasını elli yıldır yapamayan ve imar planında yol olan taşınmaz üstüne on ay önce yeni bir iş yeri yapılmasına göz yuman Fethiye Belediyesi için böyle bir vizyon elbette uzak bir ihtimaldir.
Velhasıl; Fethiye’nin elinde kalan son değerli kent miraslarına ve mülklerine ya sahip çıkacağız ya da yerel siyasetin kirli pazarlıklarında tümden kaybedeceğiz…