DOKTOR’UN GÖZÜNDEN
Ülkemizin cennet köşelerinden Fethiye, turizm, tarım ve daha pek çok alanda gösterdiği gelişmişliği maalesef sağlık alanında hak ettiği şekilde göstermemektedir.
Yerleşik nüfusu 200 bin civarı olup tatil aylarında (Mayıs-Ekim) bu nüfusu rahatlıkla 1 milyonu aşmaktadır. Şehrimizde 1 devlet, 2 özel hastane ile yaklaşık 30 civarı da uzman ve 10 civarı pratisyen /aile hekimi doktor, 100’den fazla da diş hekimi muayenehanesi bulunmaktadır.
Bu rakamlar yeterli midir, kağıt üstünde evet gibi görünse de, çok dinamik nüfus yapısı ve devamlı büyüyen ve gelişen bir şehir olması nedeni ile yetersizdir.
Bölgemizde hangi sağlık sorunları ön plana çıkmaktadır. Öncelikle hepimizi çok üzen, hemen herkesin en az bir tanıdığı veya yakınını etkileyen bir sorun olan trafik kazalarına bağlı yaralanmalar ve sakat bırakmalar gelmektedir, bu arada pek çok can kaybı da yaşanmaktadır.
Bunun nedenleri, bu kazaları azaltmak ve önlemek için ne yapılabilir konusunda söylenecek çok şey vardır, ama kaza sonrası ilk müdahale, yaralanmaların cerrahi veya tıbbi tedavisi, yoğun bakım gereken yaralanmalarda can sıkıcı süreçler, sonrası rehabilitasyon süreçleri, iş güç ve tabii ki büyük maddi kayıplar olması olayın diğer sevimsiz taraflarıdır.
Şehrimizde trafik kazalarını önlemek, onlardan korunmak için neler yapılabilir. Bu konuda şu an gördüğüm tam bir kaos olması, temelinde de her türlü aracı ehliyetli-ehliyetsiz kullanan kişilerin araç kullanmayı ciddiye almadıklarıdır.
Bir araç kullanmak ciddi ve kendisine ve başkalarına karşı sorumluluk duymayı gerektiren bir eylemdir. Mutlaka ehliyetinize uygun araçları kullanmalı, bunun için öncesinde de yeterince eğitim alınmalıdır.
Bölgemizde iklim ve yol koşulları nedeni ile her tür motosiklet kullanımı oldukça yaygındır, hemen her evde motosiklet sahipliği olduğunu görmekteyiz. Bu arada da motosiklet kullanırken meydana gelen kazalar giderek artmakta, adeta kanıksanmakta ve birçok can kaybı ve ağır yaralanmalı süreçlere yol açmaktadır. Lütfen, ama lütfen bu konuda duyarlı ve daha dikkatli olalım. Mutlaka motosiklete uygun koruyucu kıyafet giyelim, en başta sağlam bir kask (öyle tepeye yerleştirilen bir kapak değil, hatta varsa artçıya da kask), vücudu koruyucu ceket, dizlik/pantolonon ve sağlam bir eldiven ve bot ile kullanmalıyız. Sokaklarda gördüğümüz parmak arası terlikle kullanılan motosikletler bir savrulma veya devrilme anında ayağınızın altında kağıt gibi kayıp hiçbir işe yaramaz.
Bir diğer önemli sağlık sorunu ise kronik hastalıklar tabir ettiğimiz özellik gerektiren hastalıklarda şehrimiz hatta bölgemizde yeterli uzman bulunmamasıdır. Başağrısı, nezle gibi basit rutin rahatsızlıkların biraz ötesine geçince maalesef halkımız en basitinden saatlerce yol giderek çevre illerin yolunu tutmaktadır. Kronik rahatsızlığı olanların tetkik, rapor vb nedenlerle İzmir, Antalya, Denizli gibi çevre illere gitmek zorunda kaldıklarını sıkça duymaktayız. Şehrimiz yoğun bakım şartları da yetersizdir, ileri evre yoğun bakım gerektiren hastalar maalesef uzak yerlere sevk edilmek zorunda kalmaktadır.
Yeterli ve modern bir yanık ünitesi ve bölgemiz dalış yapılan bir yer olmasına rağmen gelişmiş bir basınç ünitesi de bulunmamaktadır. Bütün bunlar ele alınıp üzerinde durulması ve çözüm yolları aranması gereken durumlar olarak önümüzde durmaktadır.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Dr. Engin Deniz
Eylül 2024 / Fethiye