FETHİYE DE İÇME SUYUNUN HİKAYESİ
Her ne kadar, Paspatur suyunu içen Fethiye den ayrılamaz…Gibi bir söz varsa da. Paspatur suyu diye bilinen su hiçbir zaman Fethiye de içme suyu olarak kullanılmadı.
İçme suyu ihtiyacı önceleri sokak çeşmelerinden evlere taşınan sularla temin ediliyordu ve sokak çeşmelerine belediye eli ile bilinen ilk sistemli şebeke suyu Rahmetli Baha Şıkman’ın Belediye Başkanlığı döneminde Kaya Yolu üzerinde halen akan çeşmenin kaynağından temin edilmişti.
1957 Depremi sonrasında yeniden yapılanan şehir büyüyüp su şebekesinden evlere de bağlantı yapılmaya başlayınca yetersiz kalan kaynağa artezyen kuyuları açılarak yeraltı suyu pompalanmaya başladı. Ancak bu da yeterli değildi ve yeraltı suyu içme suyu olarak kalitesiz bir suydu.
Uzun süre böyle sürdürülmüş olsa da 1970’li yılların başında dönemin Kaymakamı Rahmetli Cahit Gündüz Fethiye için kaliteli içme suyu temini için yollar aradı ve Kız gölü suyunun içme suyu olarak uygun olduğu anlaşıldı.
Ancak; Aşılması gereken diğer sorun bu iş için mali kaynak bulma sorunuydu.
Kaymakam Cahit Gündüz; Fethiye ve Havalisini Kalkındırma Birliği ve İçme suyu temini adı altında Fethiye, Karaçulha Belediyeleri ile ishale hattı güzergahındaki köyleri içine alan bir birlik kurdu o yıllarda bataklık ve çöp döküm alanı olan alanı hazineden bu birlik adına satın aldı.
Doldurdu, parselledi ve açık arttırma yolu ile parselleri satarak Kız gölünden içme suyu getirilmesi için gerekli parayı buldu.
Kız gölü içme suyu uzun yıllar Fethiye’nin içme suyu ihtiyacını karşıladı yetersiz kalınca 1990’lı yılların ortalarında İller Bankası aracılığı ile Ören kaynağından içme suyu getirilmesi ve şehir şebekesinin yenilenmesi işi ihale edildi ve “ Yıldız Holding “ bu işi 2000’li yılların başında bitirerek teslim etti.
Kız gölü hattı en başından beri hat üzerinde bulunan ve şebekeden faydalanan köylerin kullanımına bırakıldı Ören suyu o tarihten bu yana Fethiye’nin içme suyu ihtiyacını karşılıyor.
2000-2014 Yılları arasında mevcut kaynağa yapılan bay-pas beslemelerle taşınan su debisi güçlendirildi.
ve 2014 Yılında Büyükşehir yapılanması ile Su ve Kanalizasyon hizmetleri Muğla Büyükşehir yetki ve sorumluluk alanı içine girdi.
Geldik 2023 Yazına; Fethiye de son beş yıldır süren ve hızı giderek artan kaçak yapılaşma ve kaçak yapıların su ve elektrik hizmetlerinden faydalandırılması kurumların kendi ifadeleri ile “ öngöremedikleri bir şekilde devam ettiği için “ mevcut su ve elektrik dağıtım tesisleri ile kaynak besleme üniteleri elbette yetersiz kaldı.
Kaçak yapılaşma; Öngörülmez zaten muhteremler. Önlenir.
Yönetme sorumluluğu aldığınız şehirlerin muhtemel mimari ve sosyolojik büyüme ve değişme projeksiyonlarının ve buna uygun olarak yapılması gereken “ Stratejik Planlarınızın “ yapılandırmalarını ve uygulamalarını yapmış olmanız gerekiyordu.
Bu gün yaşanan; Stratejik Plan denilen şeyin…Bilmem kaç yüz sayfalık tuğla gibi kalın bir klasör ve kuşe kağıda basılmış büyükşehir yayını olarak kalmasıdır.
Fethiyelilerin aklıyla alay eder gibi; Fethiye’nin 50 Yıllık alt yapı sorununu çözmüş olma iddiasıdır.
Elektrik dağıtım şirketi de Yerel yönetimler de açtıkları abone sayısının toplamının tüketeceği enerji ve sudan habersiz oturup beklemişler. 2023 Yazının 45 derece sıcağında sadece kaçak yapı sahiplerini değil yasalara saygılı olanları da mağdur ederek “ kaçak yapıların öngöremedikleri eş zamanlı su ve enerji kullanımlarına “ SMS cevapları yetiştirmekle meşguller.