Dolar 28,8864
Euro 31,5323
Altın 1.896,60
BİST 7.948,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 15°C
Az Bulutlu
Muğla
15°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 15°C
Paz 14°C
Pts 16°C

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden “Balina” açıklaması

21 Ağustos 2023 12:24
92
A+
A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) araştırmacıları, yaz boyu Muğla kıyılarında görülen ve büyük heyecan yaratan balinalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkemiz kıyılarında çok sık görülmeyen balinalar, Muğla’da vatandaşların cep telefonları ile görüntülendi.

Son olarak Marmaris açıklarında ‘kaşalot’ cinsi olduğu tahmin edilen balinanın görülmesiyle MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi konu ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Doç. Dr. Nurçin Killi, dünyanın en büyük canlılarından balinalar üzerine konuşarak, daha önce yine Muğla açıklarında görülen balinalardan bahsetti. Killi, “Cuvier gagalısını biz 2009 yılında Dalaman’da kıyıya vurmuş şekilde bulduk. 2009 yılında et parçalarının çürümesi için gömüldü. 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu iskeleti çıkarılarak Üniversitemizde sergilenmeye başladı” dedi.

 

Prof. Dr. Halit Filiz de: “Balinalar genellikle çok büyük boyutlara ulaştıkları için tek yaşamayı tercih ederler. Üreme dönemlerinde 2’li ya da 3’lü gruplar oluştururlar. Genelde denizlerin açıklarında gezmeyi severler. Ama zaman zaman teknelerin peşlerine takılarak bizim görebileceğimiz alanlara gelirler. Biz bu canlıları denizde görebildiğimizde bize farklı geliyor. Çünkü işin bir sevdiğimiz canlıyı görme kısmı var bir de bilimsel olarak balinalar, foklar, köpek balıkları besin piramidinin en üstünde yer alan canlılardır. Dolayısıyla bunların yaşamlarını sürdürebilmesi denizlerde her aşamada işlerin yolunda gittiğini gösterir. Biz bu gibi canlıları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz. Umarım balinaları daha sık görebiliriz.”

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi müfredatında deniz memeleri isimli bir dersin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Halit Filiz, “Bu dersi özellikle Muğla kıyılarında bulunan deniz memelisi veya deniz sürüngenleri üzerine kurguladık. Bizim öğrencilerimizden pek çoğu bu seçmeli dersi alıyor. Bu nedenle bu bölgedeki ilgili projelerde yer alabiliyoruz. Örneğin 2015 yılında Akdeniz fokunun Muğla ilindeki eylem planını MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi gerçekleştirdi” diyerek benzer projeler için gerekli fon desteğinin sağlanması temennisinde bulundu. (HaberMerkezi)

YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir