Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 20°C
Az Bulutlu
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 22°C

Muğla Simidi de coğrafi işaretli odu

7 Mart 2024 08:40
67
A+
A-

Lezzeti ile Muğlalıların gözdesi Muğla Simidi artık coğrafi işaretli. Muğla Simidi MUTSO’nun sekizinci, Muğla’nın 30’uncu coğrafi işaret tescilli ürünü oldu.

Muğla’nın yöresel ürün ve değerlerinin markalaşarak katma değer kazanması amacıyla çalışmalar yürüten Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) sekizinci ürününe coğrafi işaret aldı. Susamı, aroması ve lezzeti ile Muğlalılar ve Muğla’ya yolu düşenler için gözde ürün Muğla Simidi, 1548 tescil numarası ile mahreç işaretini aldı.  Muğla Simidi, MUTSO’nun sekizinci, Muğla’nın 30’uncu coğrafi işaretli ürünü oldu.

2018 yılında Muğla Saraylısı ve Muğla Köftesi, 2019 yılında Muğla Göce Tarhanası, 2020 yılında Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizinin coğrafi işaretini alan MUTSO, 2023 yılının son çeyreğinde Muğla Sulu Kebabı ile Datça Nurlu Bademini Coğrafi İşaretli Ürünler listesine eklemişti. Muğla Simidi, MUTSO’nun 2024 yılında tescilini aldığı ilk ürün oldu. MUTSO’nun, Yayla Kavunu, Ula Sarımsağı, Gökova Susamı, Dalyan Narı, Kavaklıdere Bakırı, Elcik Soğanı ve Dalaman İnciri için coğrafi işaret başvuru süreçleri devam ediyor.

DATÇA NURLU BADEMİNİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

Muğla Simidi; Muğla ilinde üretilen halka biçiminde, üzeri susamla kaplı, rengi altın sarı, dışı çatlak yapıda ve gevrek özellikte bir unlu mamuldür. Meşe odunu ile yakılan taş fırında pişirilir. Üzerine, su ile 1/5 oranında seyreltilmiş siyah üzüm pekmezi sürülüp pişirilir.

Muğla Simidinin üretiminde, iri taneli, açık sarı renkli susam tercih edilir.

Muğla Simidinde sıcak pekmezli suda ön pişirmesi yapılır. Bu işlem hamur kaynama noktasına yakın derecede ortalama 80-90 °C’de olan sıcaklıkta iken pekmezle batırılır. Aynı zamanda susamların daha öncesinden pekmeze batırılması çıtırlığını ve rengini etkiler.

Muğla Simidinin coğrafi sınırda köklü geçmişe sahiptir. Muğla ilinin mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Bu sebeple coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur. (HaberMerkezi)

YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir