Dolar 34,2015
Euro 37,5580
Altın 2.880,50
BİST 9.027,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 29°C
Az Bulutlu
Muğla
29°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C

Öğrenciler ortada kaldı

26 Eylül 2024 13:02 | Son Güncellenme: 26 Eylül 2024 13:56
103
A+
A-

Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğrencileri, kalacak yer bulamadıkları için ortada kaldı. Kalacak yer bulunması için çaldıkları tüm kapıların yüzlerine kapandığını dile getiren öğrencilerin açıklamasında dikkat çeken bir konu ise, devlet kurumlarına olan güvenlerini yitirmiş görünmeleri oldu: “Bize umut veren tüm kurum ve kuruluşlar tarafından yüzüstü bırakıldık. Biz gençler olarak en çok güvenmemiz gereken devlete küstürülmeye mi çalışılıyoruz? Devletimizin yabancı öğrencilere verdiği olanaklar ve imkanlar neden kendi milletinin öz evlatlarından mahrum bırakılıyor? Zor durumdaki ailelerin çocuklarının okuma hakkı yok mudur ki, bunca öğrenci bu şehirde kaderine terk edilmiştir?”

Öğrencilerin konaklama sorununu çözmek için çalışan CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, “Bu sorunu Devlet çözebilir. Tek derdimiz, eğitim için ilçemizi seçen öğrencilerimize yardım etmektir. Bu konuyla siyasi olarak ilgilenmiyoruz.” diye konuştu.

Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunu kazanan öğrenciler, ne yurt ne de kiralayacak konut bulamadıkları için ortada kaldılar. Yaklaşık 426 öğrenciden kimileri gelecek yıl devam etmek için okulu donduruyor, kimileri de eğitimi bırakmak zorunda kalıyor. Çözüm bulmak için her yolu denediklerini söyleyen öğrenciler, son çare olarak seslerini basın yoluyla duyurmaya çalıştı.

Geçen yıllarda Fethiye Kredi Yurtlar Kurumu Yurdunda misafir olarak kalan 200 öğrenci, bu sene Fethiye’deki öğrencilerin ihtiyacı nedeniyle yurda kayıt yaptıramadı. Yurda kayıt yaptıramayan öğrenciler ile yeni kayıt yaptıran öğrenciler, Seydikemer’de kalacak yer bulamadıkları için çalmadık kapı bırakmadı. Ancak yapılan açıklamada görüldüğü üzere kapılar bir bir yüzlerine kapandı.

Öğrenciler kalacak yer bulamadıklarını dile getirdikleri açıklamada, kurum ve kuruluşlar tarafından yüzüstü bırakılmanın verdiği üzüntü ve sitem cümlelerine de yansıdı:

“Bizler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğrencileriyiz.  Okulumuzda 426 öğrenci eğitim görmektedir. Yaklaşık 200 öğrenci bu güne kadar yan ilçe yurdu olan Fethiye Kredi Yurtlar Kurumunda konaklamaktaydı. Ancak bu sene okulun açılmasına iki hafta kala yurt yetkilileri tarafından 2024-2025 eğitim yılı için biz misafir statüsü altında kalan öğrencilerin kayıtlarının yenilenmeyeceği bildirilerek başımızın çaresine bakmamızı söylediler.

KURUM VE KURULIŞLAR TARAFINDAN YÜZÜSTÜ BIRAKILDIK

Şuanda 426 öğrenci barınma sorunuyla karşı karşıya. Bir kısım arkadaşımız bir araya gelerek geçici çözüm olarak bulabildikleri ev veya apartlara yerleştiler. Çocuklarının eğitim masraflarını zorlukla karşılamaya çalışan aileler, fahiş kira fiyatları ile daha da sıkıntıya girdiler.

Birçok arkadaşımız ise çaresizlikten barınma sorunu çözülene kadar okulu dondurarak evlerine dönmek zorunda kaldı. Bir kısım arkadaşımız ise eğitimlerine son verme düşüncesinde.

Bizler imkanlarımız ölçüsünde sesimizi duyurmak için bugüne kadar sorunlarımıza çözüm olabilecek bizlere yardım edebilecek kurumlara başvurduk ancak olumlu bir geri dönüşle karşılaşmadık.  Bize umut veren tüm kurum ve kuruluşlar tarafından yüzüstü bırakıldık.

Bugün okulun ilk günü; eğlenmemiz sevinçli olmamız gerekirken bizler temel ihtiyaçlarımızı karşılamanın derdine düştük. Son çare olarak birlik olup konuşmak, derdimizi haykırmak için burada toplandık artık biri tarafından ciddiye alınmak istiyoruz.  Geçiştirilme değil somut bir çözüm istiyoruz, hayatımızın en güzel yıllarında böyle sıkıntılarla karşılaştığımızın fark edilmesini ve görülmesini istiyoruz.

DEVLETİMİZİN YABANCI ÖĞRENCİLERE VERDİĞİ

HAKLARDAN MAHRUM EDİLİYORUZ

Zor durumdaki ailelerin çocuklarının okuma hakkı yok mudur ki bunca öğrenci bu şehirde kaderine terk edilmiştir. Kimsenin kol kanat germediği seslerini duymak bile istemediği bir kesimin içine atılmış bu yeni filizler burada hiç olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Devletimizin yabancı öğrencilere verdiği olanaklar ve imkanlar neden kendi milletinin öz evlatlarından mahrum bırakılıyor. En elzem ihtiyaçlarımızdan ve anayasal haklarımızdan biri olan barınma ve eğitim hakkından mahrum bırakılmak öğrenciler olarak bizi büyük umutsuzluğa sürükledi. Gözümüz hakkımız olmayanda değil amacımız da dilencilik yapmak değil. Lütfen artık birinin sesimizi duymasını, bizlere somut bir öneri sunmasını istiyoruz. Tek isteğimiz her yere yaptığınız o yurtlardan bir tanesine de biz sahip olalım.

 

DEVLETE KÜSTÜRÜLMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR

Buradan Sn. Cumhurbaşkanı ve tüm yetkililere seslenmek istiyoruz: Nasıl olur da koskoca devletin 426 gence verecek bir çadırı bile olmaz, bir çatısı bile yok mudur? Evlatlarının sesini duyacak bir yetkilisi bile yok mu? Bizler gençler olarak en çok güvenmemiz gereken devlete küstürülmeye mi çalışılıyoruz?

Bu yıl 426 öğrenci sorun yaşıyor. Bir yıl sonra öğrenci sayısı 500 civarında olacaktır, iki yıl sonra bu sayı 600 öğrenciye çıkacak. Bu ilçede bu kadar öğrenciyi barındıracak ev ve apart bulunmamaktadır. Devletimizin bu sorunu görüp bir an önce öğrencilere yetecek yurt yapılmasını devletimizden bekliyoruz.

 

AİLELERİMİZ EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE KALIYOR

Dertlerimiz bununla da sınırlı değildir zorlu ekonomik koşullarla bizi okumaya gönderen ailelerimiz üstüne üstlük bize burada çok fazla harcama yapma durumunda kalıyor. Otobüs fiyatının eski kaldığımız yurttan okula 20 lira olması şehrin pahalılığıyla birleşince ailelerimize bir zulüm oluyor.

Bunun yanı sıra okulumuzun herhangi bir kütüphanesi bir aktivitesi olmaması yüzünden bizler gelişmek için geldiğimiz şehirde geriliyoruz öğrenmek isterken hayatın acı tokadını yiyoruz.

 

BİZİM DURUMUMUZDA KALAN

İNSANLAR İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Sesimizi duymayan herkes bizi görmeyen herkes bilsin ki canı yanan çok bağırır canı yanan ağlar bizim çabamız gayemiz budur. Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu vatan için durmadan çabalayacağımıza ve bizim durumumuzda olan herkes için aynı mücadeleyi güdeceğimizin sözünü bugünden veriyoruz”.

 

TEK DERDİMİZ ÖĞRENCİLERİMİZE YARDIM ETMEK

CHP İlçe Başkanı Cemil Daydır konuşmasında “Yaklaşık 15 gündür çocuklarımızın sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Bulabildiğimiz evlere öğrencilerimizi yerleştiriyoruz. Bazı evler eşyasız, onlara da eşya temin edeceğimizin sözünü verdik. Bu sorun çözülmezse, kronikleşerek daha kötü bir hal alacak. Seydikemer yeni bir ilçe. İnsanlar yeni yeni barınma sorunlarını çözebiliyor. Bu sorunu devlet çözebilir. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun yanında yurt yapılacak yer de var. Bu yurdun acilen yapılması gerekiyor. Bu gençler bizim geleceğimiz. Biz bu konuyla siyasi olarak ilgilenmiyoruz, kimsenin partisine de bakmıyoruz. Tek derdimiz, eğitim için ilçemizi seçen öğrencilerimize yardım etmektir. Fakat bu barınma sorunu bizim bulmuş olduğunuz bu geçici çözümle çözülecek şey değil. Yetkili kurumların bir an önce öğrencilerimizin kalacak yer sorununu çözüme kavuşturması gerekiyor. Biz bu sorunları gerekli yerlere ileteceğiz” diye konuştu. (HaberMerkezi)

YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir