Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 22°C
Açık
Muğla
22°C
Açık
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 20°C

Vekil Uzun, Merkez Bankası için TBMM’de komisyon kurulmasını istedi

25 Nisan 2024 12:10 | Son Güncellenme: 25 Nisan 2024 12:11
100
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası’nın zararı ve kurumun işleyişine dair siyasi müdahalelerin araştırılması için TBMM’de komisyon kurulmasını talep etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2023 Yılında ettiği 818.2 Milyar Liralık zararın ve banka işleyişine yapılan siyasi müdahalelerin araştırılması için TBMM Araştırma Komisyonu Kurulması için önerge veren CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun: “Ülkemizde para ve kur politikalarının yönetilmesinden sorumlu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın; Fiyat İstikrarı, Finansal İstikrar, Döviz Kuru Rejimi, Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı ve Ödeme Sistemleri alanlarında kanunla düzenlenmiş görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Merkez Bankası, görev ve sorumlukları bakımından; ülkenin kalkınmasına katkıda bulunma rolü olan, doğrudan topluma hesap vermesi gereken ve tüm bunları yaparken yönetimsel, finansal ve para politikasına ilişkin kararlarını herhangi bir baskı unsurundan bağımsız bir şekilde alabilme kabiliyetine sahip ve bağımsız olması gereken bir kurum olmalıdır.” Dedi.

 

SON 5 YILDA 5 BAŞKAN DEĞİŞTİ

Merkez Bankası’nda son 5 yılda 5 Başkan değişikliğine gidildiğini hatırlatan Uzun: ”Merkez Bankası; farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen işlevlerin tek elde toplanmasının ardından, 3 Ekim 1931 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. 1931 yılından bu yana 93 yılda 27 Başkan ile hizmet veren kurumun son 5 yılda 5 kez başkanı değişmiştir. Bu değişikliklerin bilimsel altyapısı olmadığı ve tamamen siyasi saiklerle olduğu herkesçe bilinmektedir. Tek adam aklı ülkemizin en stratejik ve önemli kurumlarından olan Merkez Bankası’nı bugünkü haline gitirmiştir.” İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN KALKINMASINA HİZMET ETMESİ GEREKEN KURUMUN KENDİSİ ZARAR EDİYOR

Merkez Bankası’nın, Türkiye’nin Kalkınmasına hizmet etmesi gerekirken zarar ettiğini kaydeden Uzun: “ Ne yazık ki ülkemizin kalkınmasına hizmet etmesi gereken Merkez Bankası 2023 yılında 818.2 Milyar Lira zarar etmiştir.

Yıllardır kar eden Merkez Bankası; başta kur korumalı mevduat sistemi olmak üzere bir kişinin siyasi hırsları ve yanlış politikaları nedeniyle bugün kuruluş amacından oldukça uzaklaşmış durumdadır.

Son 10 yılda, 320 milyar lira kâr elde eden Bankanın 1 yıllık zararı 10 yılda elde edilen karın 2,5 katıdır. Oluşan 818.2 milyar liralık zarar 8 bakanlığın 2024 yılı bütçesinin toplamından daha fazladır. Oluşan zarar 6 Şubat depremlerinde; “acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık konutlar bakımından hesaplanan hasara eşittir.” Ve maalesef bu zarar, doğrudan ekonomik krizle mücadele eden yurttaşlarımızın sırtına yüklenmiştir.

Bu zararda sorumluluğu olanların  belirlenmesi, son yıllarda yapılan başkan değişikliklerinde ve alınan kararlarda siyasi müdahalelerin olup olmadığının araştırılması ve bankanın özerk yapısının korunarak zarar etmesinin önüne geçecek önlemlerin alınabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması önem arz etmektedir.” dedi. (HaberMerkezi)

YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir