Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 11°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
11°C
Hafif Yağmurlu
Paz 12°C
Pts 12°C
Sal 14°C
Çar 14°C

YİNE BODRUM İÇİN..

14 Eylül 2023 11:40
232
A+
A-

Bodrum’un sorunları ve çözüm yolları yazmakla anlatmakla bitmez. Herkesin güzel fikirleri, çözüm önerileri yeni değil, yıllardır var. Hatta mükemmel araştırma raporları, Üniversitelerin çalışmaları, çözüme odaklı harika projeler tozlu raflarda öylece duruyor.

Ne yazık ki bunları hayata geçirecek bir dinamizmde, bir ortak akılda buluşamadı Bodrum. Hala da buluşabilmiş değil. Her kafadan çıkan sesin gürültüsü, yerel siyaset anlayışı ve güçlü çıkar  kavgaları çözüm üretecekleri korkutuyor. Bodrum’un genel menfaati üzerinde, bunca iyi yetişmiş insanı olmasına rağmen, hala bir mastır planı yok kentin. Herşeyi Ankara’dan bekleyen, son yıllarda büyük şehirin insafına terkedilen, halkına inanılmaz çileler çektirilen Bodrum, günden güne daha kötüye gidiyor.

Bu hale gelişin sebeplerini herkes biliyor. İhmalleri, sorumsuzlukları, kısır çekişmeleri herkes birlikte yaşadı. Bunların üzerinde tartışmak, geçmişin hesaplarını sormak, karşılıklı suçlamalarla moralleri bozmak kimseye birşey kazandırmaz. Geriye değil, ileriye bakmalıyız artık. Bodrum daha fazla büyümemeli. Bunun için önce yapılaşmayı etkili bir biçimde frenlemeli, göçü mutlaka durdurmalı, altyapı bitene kadar da kimseye inşaat ruhsatı verilmemeli. Trafik sorununun çözümü için gerekirse tek-çift plaka uygulamasına geçilmeli, deniz ulaşımı mutlaka düşünülmelidir.

Bu ulaşım büyük vapurlarla değil, geçmişte Gündüz Nalbantoğlu’nun yaptığı gibi 40-50 kişilik teknelerle ve büyük iskelelere gerek kalmadan da hayata geçirilebilir. Bakın merkezden Bardakçı’ya giden yolcu motorlarına. Yıllardır ne güzel ve disiplinle çalışıyor. Biraz büyüklerini Gümbet – Bitez-Ortakent – Akyarlar – Turgutreis – Gümüşlük hattına verdiniz mi, kentin trafiği yarıyarıya rahatlar. Ayrıca Bodrum’a mal getiren kamyon ve Tır’ların  kente girişi de, Avrupa’nın turizm ve tatil beldelerinde olduğu gibi, gece 01.00-06.00 saatleri arasında olmalı.

Altyapı çalışmaları sürüyor. Seçimlere yetiştirmeye çalışıyorlar ama mümkün değil. Zaten altyapılar bitse de, şehir sürekli büyüdüğü için, yapılan altyapılar da yine yetersiz kalacak. Onun için şehrin büyümesini önlemek lazım. Hepsinin başında planlı, bilgili hareket etmek gerek. Mevcut arıtmaların doğru dürüst çalışmadığını, yoğun yerleşim yerlerindeki denizlerimizin çok kirlendiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi yeni arıtmalar yapılıyor, doğru mu yapılıyor, yerleri iyi seçilmiş mi bilemiyoruz. Gerek Bitez’deki ve gerekse halen yapılan İçmeler yolu üzerindeki arıtmaların yerleri, böylesine kıymetli bir kentin bağrına saplanmış korkunç bir hançer gibi duruyor. Oralara arıtma yapılır mı hiç? Arıtma yapılacak ve genel görüntüyü bozup kirletmeyecek başka yerler bulunamazmıydı sanki?

Bu yıl inşaat yasağına pek uyulmadı. Gözümüzün önünde durmadan devam etti inşaatlar. İzinler Ankara’dan geliyormuş. Hele Ortakent’teki camii ile yine Diyanet Vakfına ait olduğu söylenen muazzam bir sitenin yapımına yaz boyunca devam edildi. Gidin bakın koskoca bir tepe betona bulandı, rengi griye döndü. Bodrum ve çevresindeki inşaatların çoğunun izni, geçmişteki 11 belediyenin yaptığı planlara göre veriliyor. Ne matrak değil mi, o belediyeler kapanalı yıllar oldu ama planları hala geçerli. Bu konuda yazılacak çokşey var ama, dedim ya geçmişle uğraşmayalım artık.

Bodrum’a sadece  mastır plan değil, gerçekçi bir imar planı lazım. Bunu çıkarana kadar da inşaatlara izin verilmemeli. Öyle eski, kullanma tarihi geçmiş planlarla bir yere varılamaz ve şehir disipline edilemez. Ayrıca işyeri mevcudu da, şehrin ihtiyacının 20-30 kat üzerinde. Herkese kolayca ruhsat veriliyor. Fırın, berber, lokanta çokluğundan geçilmiyor. Karşıdaki Yunan Kos adasında 7 berber var. Bizim sadece Atatürk caddemizdeki berber sayısı 11.

Bu arada Bodrum turizm kenti havasını kaybediyor. Pandemiden buyana da emekli ağırlıklı bir şehir haline geldi. Dünün güzel, sakin, özellikli doku ve yapısı kayboldu adeta. Bir büyük şehir olup çıktı. Yabancı turist eskisi gibi gelmiyor artık. Yerliler için de pahalı bir tatil kenti haline dönüşüyor. Gürültü hala çok büyük bir problem. Gürültülü bölgelere yenileri de ekleniyor. Örneğin Ortakent’i  görmeniz lazım. Bazı lokantalarda gece 01.00’e kadar  elller havada müzik yapılıyor. Lokantalara yapışık apart ve otellerde uyuyamıyor turistler. Tatilde eğlence elbette olmalı. Ama yerlerini iyi seçmek ve dinlenmek, huzurla tatilini geçirmek isteyenleri rahatsız etmemek lazım. Belediye şikayetlere kulak asmıyormuş, sebebleri arasında ise hoş şeyler söylenmiyor.

Bodrum’u süratle toparlamak gerek. Sezon biter bitmez, tüm sorunları ele alacak ve çözümlerini de gösterecek bir çalıştay yapmakta ve sonuçlarını süratle hayata geçirecek bir dönemi ve gayreti göstermekte yarar var..

 

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
28 Şubat 2023 13:49
14 Kasım 2020 21:25
28 Kasım 2020 19:57
10 Mart 2023 11:17
19 Mayıs 2023 11:19
23 Kasım 2022 14:03
YORUMLAR

*

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir